Blogs van Strawberries Fashion

Strawberries op Materia Xperience 2018

  • Geplaatst op
  • 0
Strawberries op Materia Xperience 2018

De Strawberries stand trok veel belangstelling op de Materia beurs 2018 (13-15 maart, AHOY). Vooral de zachte bogolans en de handgeborduurde nakshi kantha oogstten veel waardering. Dank aan alle bezoekers voor de enthousiaste reacties en tot snel weer ziens !

Strawberries bij de Arnhemse Stockdagen

Strawberries bij de Arnhemse Stockdagen

Strawberries Fashion was tijdens de Arnhemse Stockdagen aanwezig in de mooie Eusebius kerk. Het was heel gezellig-
ook met andere ontwerpers zoals Rianne de Witte en Miriam Lenarts van Studio MYR.
De Stockdagen waren een goede gelegenheid om de prachtige stoffen en de mooie ontwerpen te laten zien aan een groter publiek. Dank iedereen voor alle bezoeken en voor alle positieve, enthousiaste reacties !
Dank ook aan Sophie Schijf en haar team voor de organisatie van de Stockdagen: het was weer super georganiseerd !

Ikat uit Semba, Indonesie

  • Geplaatst op
  • 0
Ikat uit Semba, Indonesie

Het Indonesische eiland Sumba is wereldberoemd vanwege haar ikats. Van oorsprong speelt de ikat met name onder de adel een belangrijke rol bij rituelen rondom begrafenissen, huwelijkvoltrekking en andere aangelegenheden, waarbij vaak veel doeken gemoeid gingen. Tegenwoordig spelen stand en rang bij het gebruik van de ikat geen rol meer. Ook hier dreigen echter de traditionele technieken bij de jongere generatie aan bekendheid in te boeten door de concurrentie met goedkoper textiel van elders en ‘moderne’ kleding waarvoor ikatweefsels zich minder toe lenen.
De bewoners van Sumba kunnen nog steeds herkennen van welk dorp of streek iemand komt aan de kleuren en dessins van de ikat. Strawberries wil graag bijdragen aan het behoud van deze technieken en overweegt de ikat op te nemen in de collecties.
Yanti Kusumanto is expert op het gebied van duurzaamheid en SDGs (Sustainable Development Goals) en zij zal binnenkort Indonesie bezoeken, waaronder Sumba. Hier zal zij de mogelijkheden onderzoeken om samenwerkingen aan te gaan, met name om Life Cycle Analysis (LCA) studies te verrichten voor de ikat productie, om in kaart te brengen hoe de verschillende traditionale kleurstoffen worden verbouwd en ge-oogst en of dit ook op een meer duurzame, en toch economische, wijze kan. Op deze blog zullen Yantis belevenissen worden gevolgd.

Simone van Boven bij Producenten in Laos

  • Geplaatst op
  • 0
Simone van Boven bij Producenten in Laos

Bijdrage van Styliste Simone van Boven:
Sinds een tijdje ben ik af en toe werkzaam als stylist bij het bijzondere merk Strawberries. Strawberries is een conscious modemerk dat als doel heeft eerlijke werkgelegenheid en inkomen te creëren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Dat bewerkstelligen zij door het inkopen van handgemaakte stoffen uit die landen. Op deze wijze dragen zij ook bij aan het behoud van traditionele, arbeidsintensieve technieken zoals weven en borduren.

Afgelopen november mocht ik naar Laos om daar een kijkje te nemen bij een van de producenten waar zij mee samenwerken. Namelijk bij het Houey Hong Vocational Centre, een hele bijzondere plek waar door een groep vrouwen prachtige stoffen worden geweven, gemaakt van natuurlijk geverfde katoen en zijde. De vrouwen krijgen daar een eerlijk inkomen en verkeren onder goede arbeidsomstandigheden. Heel inspirerend allemaal. Helaas heb ik naast een paar slechte iPhone foto's niet echt foto's van dit alles- mijn analoge camera had er even geen zin in.

Maar! Even het merk Strawberries checken dus! Het is heel bijzonder wat ze doen en dat mag gezegd worden!