Ikat uit Semba, Indonesie

  • Geplaatst op
  • 0
Ikat uit Semba, Indonesie

Het Indonesische eiland Sumba is wereldberoemd vanwege haar ikats. Van oorsprong speelt de ikat met name onder de adel een belangrijke rol bij rituelen rondom begrafenissen, huwelijkvoltrekking en andere aangelegenheden, waarbij vaak veel doeken gemoeid gingen. Tegenwoordig spelen stand en rang bij het gebruik van de ikat geen rol meer. Ook hier dreigen echter de traditionele technieken bij de jongere generatie aan bekendheid in te boeten door de concurrentie met goedkoper textiel van elders en ‘moderne’ kleding waarvoor ikatweefsels zich minder toe lenen.
De bewoners van Sumba kunnen nog steeds herkennen van welk dorp of streek iemand komt aan de kleuren en dessins van de ikat. Strawberries wil graag bijdragen aan het behoud van deze technieken en overweegt de ikat op te nemen in de collecties.
Yanti Kusumanto is expert op het gebied van duurzaamheid en SDGs (Sustainable Development Goals) en zij zal binnenkort Indonesie bezoeken, waaronder Sumba. Hier zal zij de mogelijkheden onderzoeken om samenwerkingen aan te gaan, met name om Life Cycle Analysis (LCA) studies te verrichten voor de ikat productie, om in kaart te brengen hoe de verschillende traditionale kleurstoffen worden verbouwd en ge-oogst en of dit ook op een meer duurzame, en toch economische, wijze kan. Op deze blog zullen Yantis belevenissen worden gevolgd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden